Win/win, maar wel op mijn manier!


Samenwerken is een win/win situatie, voordeel voor iedereen. Je hoort en leest het te pas en te onpas. Win/win is inmiddels een lege huls geworden.

Wat bedoelen we eigenlijk met win/win? Wat is het ècht? Of beter: wat kan het zijn?

Kort gezegd: win/win is “ik win, en jij wint ook”, of te wel “In onze samenwerking zullen we steeds zoeken naar wegen waardoor we allebei winnen.”
Mooi gezegd. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want er gaan momenten van spanning komen in de samenwerking. Dan wordt het ieder voor zich. Blijft het dan echt win/win, of slaat het om in: “ik win, jij verliest”?

 

Win/win, maar wel op mijn manier!

Ben jij degene die – als de samenwerking onder druk komt te staan – jouw mening doordrukt, of doe je water bij de wijn en pas jij je aan?

Als de stemming omslaat naar “ik win, jij verliest”, dan zeg je feitelijk “jij past je maar aan mij aan, we doen het op mijn manier”, of anders gezegd: “ik ben oké, en jij bent dat niet, jij bent oké als jij je aan mij aanpast”.

 

Wat is win/win eigenlijk?

winwinWin/win is gebaseerd op de gedachte dat beiden voordeel willen, en dat elkaar ook gunnen. Niet de één ten koste van de ander, maar vanuit de overtuiging dat er een manier bestaat die voor beiden interessant is. Win/win zegt eigenlijk: “ik ben oké, en jij bent dat ook”.
Maar als er spanning op de samenwerking komt te staan, dan kan het zijn dat de win/win naar de achtergrond raakt, en dat er eieren voor het geld wordt gekozen: “ik win, en jij verliest, eigenlijk: “ik ben oké en jij bent dat niet”, of het tegenovergestelde: we doen het op jouw manier, “ik verlies en jij wint”, “ik ben niet oké, jij bent dat wel”.

Soms zijn er twee mensen die voor elkaar niet onder willen doen, die voet bij stuk houden. In plaats van toegeven, verliezen ze beiden.

 

Hoe doe jij dat?

Pas jij je aan, of ben jij degene met de langste adem? Kom jij als winnaar of als verliezer uit de strijd?

Of realiseer jij je dat er van strijd helemaal geen sprake hoeft te zijn, maar dat er sprake kan zijn van samenwerking gebaseerd op synergie? Dat er een manier is waarbij beiden winnen, niet de een te koste van de ander. Dat het niet de vraag is of het op mijn manier of op jouw manier moet, maar dat er een andere manier is, een derde manier, één waaraan we nog geen van beiden hebben gedacht.

De grote vraag is:  “Zou je bereid zijn om met de ander op zoek te gaan naar dat derde alternatief waar jullie nog niet aan gedacht hebben?” Zouden jullie daar beiden toe bereid zijn?

 

In het boek “Succesvol Samenwerken” ga ik dieper in hoe je samen tot oplossingen kunt komen die boven de eigenbelangen uitstijgen, die werkelijk tot synergie leiden en aanstekelijk enthousiasme tot gevolg kunnen hebben.

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.