Samenwerken: hoe behaal je werkelijk synergie?


Samenwerken doe je omdat het je iets brengt. Wat dat “iets” is, dat kan van geval tot geval verschillen. Het kan zijn dat het goed is voor je professionele of persoonlijke ontwikkeling, omdat het goed is voor je carrière, omdat je er financieel beter van wordt, omdat het moet van je baas. Hoe dan ook, je werkt samen en je wilt er het beste van maken.

 

Hoe pak je dat aan?

Uiteraard lees je daar alles over in het boek “Succesvol samenwerken”. In deze blog benoem ik de hoofdlijnen, en in de blogs van de komende weken licht ik elk onderdeel verder toe.

 

De hoofdlijnen

Samenwerken synergie modelIn wat voor omgeving werk je? Hoe wordt daar tegen samenwerken en tegen veranderen aangekeken? Wordt er met name zakelijk tegenaan gekeken, worden wellicht menselijke aspecten centraal gesteld, of is het hoofdzakelijk politiek? Er zijn altijd diverse stromingen actief, welke is dominant? Wat is de “kleur” van de organisatie?  Uit welke hoek waait de wind ?

Wat is het doel van de samenwerking, wat is  de bestemming ? Wat is het doel voor de organisatie, voor de afdeling, voor jou persoonlijk? Hoe past die bij jouw eigen bestemming? Hoe versterkt dat elkaar? Hoe wordt dat een win/win situatie? Welke synergie kan je behalen?

Met de gekozen bestemming in het achterhoofd: welke route ga je volgen op weg naar de bestemming? Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Welke neem jij? Ga jij je eigen weg, laat jij je leiden door anderen? Niets is goed of fout. Welke  koers zet jij uit  om je bestemming te bereiken?

Eenmaal op weg is het zaak  koers te houden . Er gaat van alles gebeuren, binnen de samenwerking als ook daarbuiten,  belanghebbenden zullen komen en gaan, er gaan spanningen ontstaan. Die hork van een baas, die “collega” die de kantjes eraf loopt, die…  En dan is die mooie win/win gedachte weg. Niets synergie. Dan is het ieder voor zich. Hoe kom je weer terug op koers, als team, en ook jij persoonlijk?

In alles wat je doet is het goed om dat te kunnen afzetten tegen je persoonlijke waarden en normen, tegen je eigen doelstellingen, je eigen bestemming. Hoe kun je jouw reis varen op  jouw eigen kompas ?
Weet jij wat je wilt, waar je over 5 jaar wilt staan? In je loopbaan, in je leven? Van waaruit laat jij je leiden?

Met je eigen kompas is de kans het grootst dat je daadwerkelijk op de door jou gekozen bestemming aankomt.

Samenwerken, het wil wat. Met mensen zoals jij is dat eenvoudig. Maar met mensen die anders zijn, anders denken, anders doen, dat is een ander verhaal. In dit boek vertel ik je er alles over hoe ook jij beter om kunt gaan met mensen die in jouw “irritatiezone” zitten. Zo als met alles geldt ook hier: onze stemming van het moment wordt beïnvloed door onze fysieke staat, en andersom. Daarom is ook een gezond en regelmatig leven belangrijk om goed met stress om te gaan.  Een gezonde geest in een gezond lichaam , om van daaruit de uitdagingen gedurende de reis goed aan te kunnen.

 

Ten slotte

De komende weken ga ik elke keer dieper in op een van deze aspecten.

 

Ondanks alles wat ik hier boven heb geschreven, hou svp in gedachten:

Je leven is de reis, niet de bestemming.

 

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.